Prof. Dr. Burak Akesen – Ortopedi ve Travmatoloji -Omurga Cerrahisi

Bel Fıtığı Ameliyatı

Bel Fıtığı Ameliyatı | Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri

Bel Fıtığı Ameliyatı Bursa

Bel Fıtığı Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bel bölgesinde toplam 5 adet vertebra (omurga) bulunmaktadır. Her 2 omurga arasında 1 adet disk adı verilen, kıkırdak dokudan oluşan, yastıkcık görevi gören yapılar mevcuttur. Diskin dış halkasına annulus fibrozus denilir. Lastik kıvamında ve daha sağlamdır. Diskin içerisinde ise nükleus pulpozus adı verilen ve jöle kıvamındaki yapı mevcuttur. Diskin sağlam olan dış halkası yırtılır ise içerisindeki jöle kıvamındaki yapı yırtıktan dışarı çıkmakta ve omurilik kanalı ve sinir köklerini sıkıştırmaktadır. Bu tabloya bel fıtığı diyoruz. Bu yırtılma sonucu disk, bacağa giden sinire hafifçe dokunabildiği gibi (en hafif şekli-bulging), annulus fibrozusun tam yırtılmasıyla disk içerisindeki jöle kıvamlı nükleus pulpozus omurilik kanalında serbest parçacık olarak da izlenebilir (en ağır durum-ekstrüde lomber disk, serbest fragman). Bu durumda bel ağrısı ile birlikte kalçadan başlayan ve bacağa vuran ağrılar, bacakta uyuşma-karıncalanmalar ve bacağın belirli kas gruplarında güçsüzlük ortaya çıkmaktadır.

Bel fıtığı tanısı için yapılan tetkiklerin en geçerli olanı, lomber MRI (bel MR)’ dır. Hastanın muayene bulguları ve çekilen lomber MRI her zaman birlikte değerlendirilmelidir. Bu değerlendirme sonrasında istirahat ile tedaviden, ameliyat kararına kadar değişen bir aralıkta tedavi seçeneklerinden uygun olanı verilir. Yatak istirahati ve ilaç tedavisine rağmen, ağrısı geçmeyen, sosyal yaşantısı etkilenen ve bacak ve ayakta ciddi kuvvet kayıpları (felçler) ortaya çıkan hastalarda uygulanan cerrahi girişimler bu gün hızla gelişmekte, hasta kısa sürede eski yaşantısına dönmektedir. Tedavisinde gecikilen vakalardaysa, ağrılar ve felçler kalıcı olabilmektedir.

Boyun Fıtığı Ameliyatı Riskli Midir?

Çağımızın en yaygın sağlık sorunlarından biri olan bel fıtığı, hemen hemen her yaşta görülebiliyor. Birçok tedavi yöntemi bulunan bel fıtığının en güncel tedavilerinden biri ise “Endoskopik bel fıtığı ameliyatı” olarak tanımlanıyor. Endoskopik bel fıtığı ameliyatında belin arka ya da yan tarafından 6-7 mm’lik kesiden bir kamera aracılığıyla fıtık olan bölgeye iniliyor ve fıtık dokusunun çıkarılması ile hastalara konforlu bir yaşam sunuluyor.

Bel fıtığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

Bel fıtığı; belde omurlar arasındaki disk dokusunun omurilik kanalına doğru ya da yan tarafa doğru taşması sonucu omurilikten çıkan sinirlerin sıkıştırması ile meydana gelmektedir. Bel fıtığı hastalarının %97-98’lik kısmı ameliyata ihtiyaç duymadan; istirahat, ilaç tedavisi ve fizik tedavi ile tedavi edilebilmektedir. Ameliyat gereken hasta grubunda ise endoskopik yöntem en güncel tedavi yöntemlerinden biridir.

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı nedir?

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı belin arka ya da yan tarafından 6-7 mm’lik kesiden bir kamera aracılığıyla fıtık olan bölgeye inilmesi ve fıtık dokusunun çıkarılması ile gerçekleşmektedir. Yaklaşık 10-40 dakika arasında değişen bir ameliyat süresi vardır. Hastalar ameliyat sonrasında çoğunlukla aynı gün taburcu edilir ve 1 hafta içinde normal hayatlarına dönebilmektedir.

Endoskopik yöntem hangi hastalarda kullanılabilir?

Bel fıtığı sorunu yaşayanların %2-3’lük kısmı ameliyata ihtiyaç duyar. Şiddetli bacak ağrısı, bacaklarda kuvvet kaybı, idrar kaçırma, tuvaletini kaçırma gibi şikayeti olan hastalar zaman kaybetmeden ameliyat edilmelidir. Bel fıtığı ameliyatı gereken bütün hastalar bu yöntemle ameliyat edilebilir.

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı nasıl yapılır?

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı genel anestezi(hastanın uyutulması), spinal anestezi (hastanın belden aşağısının uyuşturulması) ya da lokal anestezi (sadece işlemin yapılacağı bölgenin uyuşturulması) altında yapılabilir. Fıtığın yerine göre; belin arka ya da 8-10 cm yan tarafından içinde 4 mm’lik boşluk olan bir kamera aracılığı ile fıtık dokusunun olduğu bölgeye girilerek fıtık çıkarılır. 7 mm’lik bir cilt kesisi yeterlidir. Çoğunlukla kemik dokuya dokunmadan kaslar arasından girilerek işlem gerçekleştirilir. Bu sayede kas ve kemik dokusu korunmuş olur.

Endoskopik bel fıtığı ameliyatının avantajları nelerdir?

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı hastaya önemli avantajlar sağlamaktadır. Ameliyatın lokal anestezi altında da yapılabiliyor olması anestezi alamayan hastalar için çok önemli bir avantajdır. Ayrıca ameliyat süresinin kısa olması, çoğunlukla kemik alınmasına gerek olmaması, doku hasarının minimal olması belirgin avantajlarıdır. Hastaların aynı gün taburcu olabilmeleri, güncel hayata ve sosyal hayata hemen dönebilmeleri büyük bir avantajdır. Diğer cerrahi tekniklere göre dokuların gördüğü hasar ve kanama miktarı minimum düzeyde olmaktadır. Bu cerrahi işlem sonrasında hastalar çoğunlukla 1 hafta içinde iş yaşantılarına dönebilmektedir. Diğer yöntemlerle ameliyat olan hastalarda fazla kilolu olmak belirgin bir dezavantaj oluştururken bu yöntemde bir dezavantaj olmaz.

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı hakkında sıkça sorulan sorular

Endoskopik bel fıtığı ameliyatından sonraki süreç nasıldır?

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı olan hastaların genellikle diğer cerrahi yöntemlerle bel fıtığı ameliyatı olan hastalara göre iyileşme süreleri kısadır. Ameliyat sonrası bir süre dinlenmek, ağır kaldırmamak, doktorun önerilerine harfiyen uymak, sağlıklı beslenmek, düzenli uyumak ve fiziksel aktiviteyi yavaş yavaş artırmak önemlidir. Belirlenen periyodlardaki kontroller aksatılmamalı, beli zorlayacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Ancak son derece aktif yaşamı olan kişiler bile ameliyat sonrası tamamlanan iyileşme sürecinin ardından aynı tempolarına yeniden dönebilmektedir.

Endoskopik bel fıtığı ameliyatından sonra belde yapışıklık görülebilir mi?

Belde yapışıklık bütün ameliyatlardan sonra görülebilmektedir. Cerrahi sahada yapışıklık her zaman görülebilir. Mikro cerrahide, klasik cerrahide ya da endoskopik cerrahide de yapışıklık olabilmektedir. Ancak endoskopik cerrahide kullanılan aletler çok küçük bir alanda kullanıldığı için yapışıklık olma olasılığı daha azdır.

Endoskopik bel fıtığı ameliyatı olmak isteyen hastalar nasıl bir yol izlemelidir?

Bel fıtığı için ameliyat kararı verilmiş hastalar eğer endoskopik bel fıtığı operasyonu olmak istiyorsa mutlaka bu konuda tecrübeli doktorlar ve ekipler ile tam donanımlı merkezleri tercih etmelidir. Ameliyat öncesi gerekli tetkikler yapılarak bu cerrahiye uygun bir aday olunduğunun belirlenmesinin ardından konforlu bir operasyon ve iyileşme süreci hastayı beklemektedir. 

Bel veya boyun fıtıklarının cerrahi müdahale sonrası tekrar etme riski var mı ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN, Bel veya boyun fıtıklarının cerrahi müdahale sonrası tekrar etme riski var mı ? konusunda açıklamalarda bulundu.

Her bel ve boyun ağrısı fıtık mıdır ?

Her bel ve boyun ağrısı fıtık mıdır ? Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN Cevaplıyor.

Bizim İçin Ne Dediler

“Hasta deneyimlerini ve geri bildirimlerini keşfedin! Siz de diğer hastalarımızın bize verdikleri gerçek ve samimi yorumları inceleyerek, omurga sağlığınızı bize emanet etmenin ne anlama geldiğini öğrenin. Hastalarımın memnuniyeti ve sağlığı benim için her zaman önceliktir.”

Her açıdan mükemmel bir doktor. Tedavi, operasyon sürecinde veya sonrasında asla kendinizi boşlukta hissetmiyorsunuz, sorularınızı sıkılmadan cevaplayan, her şeyi açıkça söyleyen sabırlı, işinin ehli biri. Kesinlikle öneririm.

Su Ç***

Kızımın skolyoz olduğunu Burak Bey'in hastası olan kızımın arkadaşının sayesinde fark ettik ve onun tavsiyesiyle Burak Bey'e gittik. Son derece anlayışlı ve evladımızı en az bizim kadar düşünen bir doktor. Aradığımızda ulaştık, ne zaman yüz yüze görüşmek istesek görüştük. 5 Haziran'da gerçekleşti ameliyatımız, gayet memnun kaldık süreçten. Kontrollerimiz devam ediyor, iki hafta sonra görüşeceğiz zaten. Gerçekten bu hastalıktan muzdarip herkese tavsiye ederiz.

b...
×
Contact
WhatsApp E-posta
Contact
Telefon WhatAapp E-posta