Prof. Dr. Burak Akesen – Ortopedi ve Travmatoloji -Omurga Cerrahisi

Skolyoz

Bursa Skolyoz Tedavisi | Bursa Skolyoz Kliniği

Ortopedi Skolyoz Polikliniği Bursa

Skolyoz

Skolyoz, omurganın yandan bakıldığında S veya C şeklinde eğrilik gösterdiği bir omurga hastalığıdır. Genellikle çocukluk ve ergenlik döneminde başlayan bu durum, omurganın düzgün hizalanmasını engeller. Skolyozun nedeni tam olarak bilinmese de, çevresel, genetik veya nöromüsküler faktörlerle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Hafif vakalardan ciddiye kadar değişen şiddette görülebilir ve bazı durumlarda belirti vermeden ilerleyebilir. Ancak ilerleyen vakalarda, omurga eğriliği ve eşlik eden postür bozukluğu nedeniyle fiziksel rahatsızlıklara, sırt ve bel ağrısına, solunum güçlüklerine ve organlara baskıya neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi, skolyozun ilerlemesini engellemeye ve yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olabilir.

Skolyoz Belirtileri Nelerdir ?

Skolyoz erken dönemde hastada belirti göstermeyebilir. Skolyoz belirtileri kendisini gösterse de dahi kişide çok şikayet oluşturmadığı için çoğu zaman harekete geçilmemektedir. Şikayet varsa bile çok az düzeydedir. Bu nedenle ya okul taramaları sonucu ya da herhangi bir nedenle çekilen röntgen grafilerinde tesadüfen tespit edilir. Aileyi hekime götüren ilk bulgu genellikle görüntü bozukluğudur. Nedeni bilinmeyen skolyozda ilk fark edilen bulgu bir omuzun diğerine göre daha yüksekte olmasıdır. Kürek kemiklerinde, meme seviyesinde, bel kıvrımlarında ya da gövdede asimetri ilk göze çarpan görüntü bozukluklarıdır. %40 olguda sırt ve bel ağrısı mevcuttur. 50 derecenin üzerindeki eğrilikler solunum sıkıntısına neden olabilir.    

Skolyoz Dereceleri

Skolyozun doğal seyri her zaman aynı kalmayabilir. Omurga eğriliği ilerleyebilir, aynı kalabilir veya nadiren düzelebilir. Birbirini izleyen iki veya daha fazla muayenede 20 derecenin üzerindeki eğriliklerde omurgada 5 derece veya daha fazla artış olması, 20 derecenin altındaki eğriliklerde 10 derecelik artış olması ilerleme olarak düşünülür. Çift eğrilikler, sırt bölgesindeki eğrilikler, kız cinsiyet, tanı sırasında eğriliğin derecesinin büyük olması 10 yaşın altında tanı konulan eğrilikler ilerlemeye meyillidir. 30 derecenin altındaki eğriliklerde ilerleme oranı oldukça düşüktür. Skolyoz dereceleri şöyle sıralanır;

  • Kronolojik Sınıflandırma
  • Bebeklik dönemi: 0-2 yaş arası
  • Juvenil dönemi: 3-9 yaş arası
  • Adolesan dönemi: 10-17 yaş arası
  • Yetişkinlik dönemi: 18 yaş ve üstü
  • Yerleşimine Göre Sınıflandırma

Skolyozun anatomik yapısı incelendiğinde boyun omurları, boyun ve üst sırt, bölgesel sırt omurları, alt sırt ve bel omurları, bölgesel bel omurları şeklinde sınıflandırılabilir.

Açısal Sınıflandırma

Açısal skolyoz derecelendirilmesi için görüntüleme yöntemlerinden faydalanılır. Görüntüleme yöntemi sonrasında omurgadaki eğrilik açı cinsinden teşhis edilir. Bu yöntem özellikle skolyoza cerrahi anlamda müdahale gerekliliğinin kararlaştırılması esnasında faydalıdır.

10 derecenin altındaki açılar: Tıp dilinde “spinal asimetri’’ adını alan bu derece kişinin sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi bırakmaz. Eğriliğin tedavi edilmesi için eğriliğin 10 derecenin üzerinde olması gerekir. Düşük dereceli eğriliklerin ilerleyen zamanlarda skolyoz riski oluşturmaması hastanın belirli aralıklarla muayene edilmesi gerekir. Burada önemli olan skolyozun ilerleyip ilerlemediğinin tespitinin yapılmasıdır.

20 ile 40 derece arasındaki açılar: 20 ile 40 derecelik eğrilikler daha çok ergenlik döneminde görülür. Orta seviye skolyoz olarak kabul edilen bu derecede çoğunlukla egzersiz, fizik tedavi ve korse oldukça etkilidir.

40 derecedeki açılar:40 derecelik skolyoz eğrileri büyümesini ve ilerlemesini büyük ölçüde tamamlamıştır. Cerrahi müdahalenin yapılabilmesi için sırt eğriliğinin 45-50 derece üzeri olması; bel bölgesindeki eğriliğin ise 40 derece olması gerekir.

Skolyoz Nedenleri

Skolyoz hastalarının %80’inde eğriliğin nedeni saptanamamaktadır. Ancak, skolyoza neden olan yapısal bozukluklara bakıldığında; doğumsal yapısal bozukluklar, sinir ve kas hastalıkları (serebral palsi, siringomiyeli, çocuk felci, kas hastalıkları vb), omurga tümörleri, travma, omurga enfeksiyonları, metabolik hastalıkların neden olabileceği söylenebilir. Ayrıca duruş bozuklukları, bacaklardaki uzunluk farkı da skolyoz nedenlerindendir. Skolyoz nedenlerini kısaca şöyle açıklanabilir;

  • Doğumsal omurga kemik yapısı bozuklukları kaynaklı konjenital skolyoz
  • Erken çocukluk çağında başlayan infantil ve juvenil skolyoz
  • Nöromüsküler nedenlere bağlı, müsküler distrofi vb. kas hastalıkları kaynaklı skolyoz
  • Marfan Sendromu, Ehler Danlos Sendromu gibi bağ dokusu hastalıklarına bağlı skolyoz
  • Polio, inflamatuar hastalıklar ve travmalara bağlı skolyoz
  • Bacak eşitsizliği ve kalça, diz eklemi sorunlarına bağlı oluşan skolyoz

 

Skolyoz Tanısı Nasıl Konur ?

Skolyoz tanısı çocuğun muayenesi ile saptanabilir. Çıplak omurgaya karşıdan bakıldığında orta hattaki asimetri fark edilebilir. Çocuk öne eğildiğinde bir tarafa eğilme ve eğriliğin olduğu diğer tarafta kaburga kabarıklığı göze çarpar. Bu görünüme rip hump (kaburga paketi) denilir. Bu görüntüyü bazı “dengeli skolyoz” olgularında fark etmek zor olabilir. Skolyoz tanısında ilk olarak röntgen filmi çekilir. Amaç, omurgadaki eğriliği doğrulama, büyüklüğünü ve yerini saptamak ve eşlik eden kemik yapıya ait kalıtsal bir bozukluk olup olmadığını tespit etmektir. Altı aylık aralarla röntgen filmi çekilip skolyozun takibi yapılmalıdır. Öte yandan, nörolojik bozukluğu olan veya cerrahi uygulanacak hastalara kemik sintigrafisi, bilgisayarlı tomogtafi (CT) veya manyetik rezonas (MR) gibi diğer görüntüleme tetkikleri uygulanabilir. Skolyoz şüphesiyle çekilen direkt radyografilerle tanı kolaylıkla doğrulanır. Çok nadiren MR çekilmesine gerek vardır. Skolyozun takip ve tanısında radyolojik tetkike sık başvurulduğundan gelişme çağındaki bu çocuklarda yumurtalıkların ve göğüslerin kurşun plakalarla korunmasına çok özen gösterilmelidir. Skolyoz eğrilikleri majör ve minör eğrilik olarak tanımlanır. Eğriliğin en çok açılandığı, yani dik eksenden en çok dönen ve orta hattan en çok uzaklaşan omurların bulunduğu yere apeks (tepe) denir. Skolyoz apeksin bulunduğu omurga seviyesine göre de isimlendirilir. Apeks boyun bölgesinde ise servikal, bel bölgesinde ise lomber, sırtta ise torakal skolyoz olarak isimlendirilir. Bazen birden fazla bölgede aynı anda görülebilir: Örneğin hem sırt hem de belde olduğunda, torakolomber skolyoz olarak tanımlanır. Genellikle sırt (torakal) bölgede daha sıktır. Çekilen grafilerde skolyozun formu ve derecesi belirlenir. Bunun için en sık kullanılan yöntem Cobb açısıdır. Cobb açısı ve büyümenin yaşı ile skolyoz takip edilir ve uygun tedavi yöntemlerine karar verilir. Cobb açısı eğilmenin başladığı omurganın üst sınırı ile eğilmenin bitiği omurganın alt sınırına çizilen çizgiler yardımıyla ölçülür. Bu çizgilere çizilen dikmeler (yani eğriliğin başladığı omurun ekseniyle bittiği omurun ekseni) arasındaki açıya bakılır).   

Skolyoz Tedavisi

Skolyoz çok nadiren kendiliğinden gerileyebilir. Büyüme çağının başında ortaya çıkan skolyozda nasıl bir ilerleme olacağının tahmin edilmesi mümkün değildir. Son yıllarda yapılan bazı araştırmalar, bazı gen özelliklerini taşıyan çocuklarda ilerleme olabileceğini göstermektedir. Skolyozda tedaviyi belirleyen önemli takip kriterleri kullanılmaktadır. Fakat bazı durumlarda ilerleme sıktır ve tedavilerde başarı oranı daha azdır. Bunlar;

  • Tanının ilk defa konduğu sırada yüksek derecede eğriliğin olması
  • Hem sırt hem belde bulunan çiftli eğrilik
  • Nöromüsküler skolyoz
  • Ciddi kontraktür ve kas kısalığı

Nasıl bir tedavi uygulanacağına omurga eğriliğinin ilerleme riski dikkate alınarak karar verilir. Skolyoz tedavisinde kabul gören tedavi yöntemleri şunlardır:

  • İzlem ve sürekli takip
  • Korse uygulamaları
  • Skolyoz egzersiz ve özel rehabilitasyon uygulamaları
  • Cerrahi

Büyümenin başlamadığı çocuklarda 15 derece altındaki Cobb açısı varsa genellikle uzman takibi önerilir. Cobb açısı 15-20 derece olanlarda özel skolyoz egzersizleri ve rehabilitasyon programları sürdürülmelidir. Cobb açısı 25 derecenin üzerinde olan çocuklar için yoğunlaştırılmış skolyoz rehabilitasyon programları uygulanmalıdır.

Büyümenin ilk belirtilerinin görüldüğü yani kıllanma, ses değişikliği, boy uzamasının artması, kızlarda göğüs gelişiminin başlaması veya adetin görüldüğü ergenlik döneminde çok dikkatli olunmalı ve mutlaka çocuklar tedavi altına alınmalıdır. Bu çocuklarda eğilme hızı ve riski daha fazla olduğundan Cobb açısının derecesinden çok progresyon yani ilerleme riski hesaplanmalı ve tedaviler buna göre planlanmalıdır. Progresyon riski yüksek çocuklar fizyoterapi ve rehabilitasyon uygulamaları yanında mutlaka korse kullanmalıdır. Korse tedavisi büyümenin durumuna ve eğilmenin derecesine göre günde 16 saat ile 23 saat arasında ve büyüme tamamlanana dek devam ettirilmelidir.

Korse tedavisinin başarısız olduğu, yukarda sayılan ilerleme riski yüksek bireylerde Cobb açısı 50 derece üzerinde ise cerrahi tedavi uygulanabilir. Skolyoz cerrahisinde omurga plak ve vidalarla orta hatta alınır ve bu çocuklarda bazen bu metaller sürekli vücutlarında kalır. Cerrahinin geç dönem sorunlar yaratacağı da bilinmelidir.

Gebelik ve Skolyoz

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN , Gebelik ve Skolyoz hakkında bilgi verdi.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir? Skolyozun tanı ve tedavisi nasıl yapılır? Skolyoz tipleri nelerdir?

Skolyoz tipleri nelerdir? Ortapedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç.Dr. Burak AKESEN Cevaplıyor. Erken başlangıçlı skolyoz 10 yaş altındaki çocuklarda görülen skolyoz için yapılmış bir tanımdır. Bu yaş grubundaki çocuklarda büyüme devam ettiği için takip ve tedavileri ergenlik döneminde görülen skolyozdan daha farklıdır. Büyümesi devam eden çocuklarda skolyozun ilerleme riski oldukça yüksektir. Erken dönemde başlayan skolyozun tedavisinde düşük dereceler deki eğriliklerde korse uygulaması bir seçenek olsa da cerrahi tedavi gereksinimi ergen skolyoza kıysala daha yüksektir. Erken başlangıçlı skolyozun cerrahi tedavisinde ergenlerde veyetişkin hastalarda uygulanan füzyon (dondurma) ameliyatı çeşitli nedenlerle sakıncalıdır ; 1- 5 yaş altında yapılırsa omurilik kanalının gelişimi etkilenir 2- 8 yaş altında yapılırsa akciğer gelişimi ve kapasitesiolumsuz etkilenir 3- 10 yaş altında yapılırsa göğüs kafesi gelişimi olumsuzetkilenir 4- 10 yaş altında yapılırsa ameliyat olan bölgede büyüme durur Ergen ve yetişkin hastalarda yapılan füzyon işlemi yukarda sayılan problemlere neden olmaz Erken başlangıçlı skolyozun cerrahi tedavisi hem skolyozun düzeltilmesine hem de hastanın büyümesine olanak sağlamalıdır.

Skolyoz Muayenesi Nasıl Yapılır ?

Skolyoz muayenesi aslında çok basit bir gözlem ile yapılabilir. Hastanın sırtının rahatlıkla görülmesi yeterlidir. Omuz yükseklikleri, kürek kemiklerinin çıkıntı yapıp yapmadığı, gövdenin bir tarafa doğru kayıp kaymadığına bakılarak skolyoz varlığı ile ilgili genel bir fikir edinilebiliriz. Eğer skolyoz varlığından şüphe ediyorsak daha detaylı muayene ve tetkikler ile bunu desteklemek gereklidir.

Skolyoz Cerrahisinde Neyi Amaçlıyoruz ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN, Skolyoz Cerrahisinde Neyi Amaçlıyoruz ? konusunda açıklamalarda bulundu.

Skolyoz Ameliyatı Sonrası Hastaları Bekleyen Süreç

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN , skolyoz ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Skolyoz Nedir? Tipleri Nelerdir?

Skolyoz ön-arka planda omurganın yana doğru eğriliğinin 10 dereceden fazla olmasına verilen isimdir. Skolyoz omurganın sırt ve/ veya bel bölgesinde görülebildiği gibi farklı nedenlerle oluşan farklı tipleri mevcuttur.

Her Skolyoz Ameliyat Edilir Mi ?

Her skolyozun cerrahi tedavi ile yönetilmesi şart değildir. Belli derecenin altında olan ve kontroller arasında bu derecelerde ilerleme göstermeyen skolyozlar için cerrahi tedaviye gerek yoktur.

Skolyoz Cerrahisi Sonrası Skolyoz Tekrar Eder mi ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN, Skolyoz Cerrahisi Sonrası Skolyoz Tekrar Eder mi ? konusunda açıklamalarda bulundu.

Skolyozda Tanı Nasıl Konur ?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak AKESEN, Skolyozda Tanı Nasıl Konur? konusunda açıklamalarda bulundu.

Skolyozda Sık Sorulan Sorular

Skolyoz (Omurga Eğriliği) nedir?

Omurganın ön ve arkadan bakıldığında 8 – 10 derece üzerindeki sağ veya sol tarafa olan eğriliği ile buna eşlik eden, kendi ekseni etrafındaki dönme hareketinin (rotasyon ) oluşturduğu bir şekil bozukluğudur. Skolyoz omurga deformiteleri içerisinde en sık karşılaştığımız ve ilerleyen evrelerde ciddi duruş bozukluklarına neden olan üç boyutlu bir omurga deformitesidir.

Skolyoz hastalığı neden olur?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kas hastalıklarına bağlı, doğumsal , bağ dokusu hastalıkları, gen defektleri, hormonal bozukluklar gibi birçok teori üzerinde durulmaktadır.

Çocuğumda Skolyoz var ne yapmalıyım?

Öncelikle mutlaka bir omurga cerrahına danışmalısınız. Gerekli fizik muayene yapılmalı ve ayakta skolyoz grafileri değerlendirilmedir.Yapılan tetkikler ve muayene sonrasında tanı tedavi protokolü belirlenmelidir.

Skolyoz fizik tedavi ve kayropraktik ile geçer mi?

Karyopraktinin skolyoz tedavisinde asla yeri bulunmamaktadır. Cerrahi müdahale gerektirmeyen 15-20 derece üzeri ve 40- 45 derece altındaki eğrilikler fizik tedavi ve egzersizler ile kontrol altına alınmaya çalışabilir. Ancak konjenital ( doğumsal ) skolyozların ve ileri derece eğriliklerin tedavisinde fizik tedavi uygulanmaz.

Skolyoz ameliyatı riskli midir?

Tüm ortopedik cerrahiler gibi skolyoz ameliyatlarının da riskleri bulunmaktadır. Ancak günümüz teknolojik imkanlarıyla bu riskler minimalize edilmeye çalışılmaktadır. Güvenli bir ekiple ve güvenli cerrahi planlama yapılarak bu cerrahiler gerçekleştirilmelidir.

Skolyoz ameliyatı sonrası boyum uzar mı?

Skolyoz ameliyatları sonrası eğriliğin derecesine bağlı değişmekle birlikte ortalama 3-8 cm arası boy uzaması gerçekleşmektedir.

Skolyoz ameliyatı hangi yaş gruplarında yapılır?

Skolyoz ameliyatları 3 yaşından itibaren tüm yaş gruplarında yapılabilmektedir.

Bizim İçin Ne Dediler

“Hasta deneyimlerini ve geri bildirimlerini keşfedin! Siz de diğer hastalarımızın bize verdikleri gerçek ve samimi yorumları inceleyerek, omurga sağlığınızı bize emanet etmenin ne anlama geldiğini öğrenin. Hastalarımın memnuniyeti ve sağlığı benim için her zaman önceliktir.”

Her açıdan mükemmel bir doktor. Tedavi, operasyon sürecinde veya sonrasında asla kendinizi boşlukta hissetmiyorsunuz, sorularınızı sıkılmadan cevaplayan, her şeyi açıkça söyleyen sabırlı, işinin ehli biri. Kesinlikle öneririm.

Su Ç***

Kızımın skolyoz olduğunu Burak Bey'in hastası olan kızımın arkadaşının sayesinde fark ettik ve onun tavsiyesiyle Burak Bey'e gittik. Son derece anlayışlı ve evladımızı en az bizim kadar düşünen bir doktor. Aradığımızda ulaştık, ne zaman yüz yüze görüşmek istesek görüştük. 5 Haziran'da gerçekleşti ameliyatımız, gayet memnun kaldık süreçten. Kontrollerimiz devam ediyor, iki hafta sonra görüşeceğiz zaten. Gerçekten bu hastalıktan muzdarip herkese tavsiye ederiz.

b...
×
Contact
WhatsApp E-posta
Contact
Telefon WhatAapp E-posta